lindsenorgel.nl

Mijn vakantie blog

Heb jij genoeg zelfvertrouwen?

Wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt, is het een stuk eenvoudiger om te durven je eigen keuzes te maken. Je laat je wel adviseren, maar niet beïnvloeden door anderen. Je luistert beleefd naar de tips die je krijgt en neemt daarna de tijd om na te denken en bij jezelf te voelen of het bij je past. Op die manier leef je een evenwichtig leven en maak je weloverwogen beslissingen die echt bij jou passen.

Verantwoordelijk voor je eigen leven

Je leeft niet alleen, maar ook in relatie tot anderen. In de eerste plaats ben je verantwoordelijk voor jouw eigen leven. Eén van de grootste verantwoordelijkheden in je leven is dan ook dat je zorgt voor je eigen ontplooiing en gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam, die spreuk ken je vast wel! Pas daarna kun je van betekenis zijn voor anderen en de wereld om je heen.

Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je er ook niet zijn voor anderen. Als jezelf wegcijferen je tweede natuur is, wees je er dan dus bewust van dat je hier op de langere termijn niet alleen jezelf mee schaadt, maar ook de mensen om je heen. Maar soms is die gewoonte overwinnen zo makkelijk nog niet.

Een negatief zelfbeeld

Heb jij genoeg zelfvertrouwen, of juist vooral een negatief zelfbeeld? Jezelf beoordelen als goed of slecht helpt vaak niet mee voor het verbeteren van je zelfvertrouwen of voor een goed gevoel van eigenwaarde. Want meestal beoordeel je dat op basis van prestaties en niet op wie je in wezen bent. Dat is wat veel mensen doen, waardoor het gewoon lijkt om jezelf een stempel op te drukken. En eigenlijk begint zelfvertrouwen met zelfacceptatie. Durf jezelf te accepteren zonder te vergelijken met anderen: je bent goed zoals je bent, toch?

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want vaak gaat het om het veranderen van een vast gedachtepatroon dat je jezelf in vele jaren hebt aangeleerd. Gelukkig zijn er tactieken die daarbij kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness, meditatie, sensitherapie, Joyfulness of Bachbloesem therapie om maar een paar voorbeelden te noemen.

Wat voor de één passend is, kan voor de ander een nachtmerrie zijn. Misschien moet je eerst wel een aantal dingen uitproberen om erachter te komen wat bij jou past. Heb in ieder geval vertrouwen: je bent het waard!